Изаберите ваш језик

Вести-News

Сјајан објекат на небу у 25. августа (саопштење Астрономске опсерваторије у Београду)

У 20:16 часова, 25.08.2024, камера за снимање целог неба на Астрономској станици Видојевица забележила је светли траг на северној страни неба близу хоризонта, делимично заклоњеног облацима.
Сјајан објекат је имао реп сличан онима као код комета, који је карактеристичан за тела која нису од чврстог-компактног космичког материјала, а која при приближавању површини Земље експлодирају (”болид”). Пошто се није чуо јак звук сличан грмљавини који се очекије при пролазу болида, а инструменти на станици нису показали поремећајe параметара у атмосфери који би указивали на јаку експлозију, искључена је могућност да је болид.
Дакле, ради се о телу које није од чврстог-компактног материјала, чије порекло може бити космичко, и у том случају би то могао бити повећи остатак комете који је изгорео у Земљиној атмосфери, који се при томе распадао. Дужина његове путање на небеској сфери указује да је највероватније тело ушло у Земљину атмосферу под малим углом односу на површину Земље. Такође, постоји могућност да је то део свемирског отпада који је сагорео у Земљиној атмосфери, јер такав ефекат може изазвати и тело које се састоји се од делова које се распадају при сагоревању приликом пролаза кроз Земљину атмосферу.

Вести

АОБ лого

Контакт

Астрономска опсерваторија
Волгина 7
11000 Београд, Србија
+381 (0)11 2404 513
contact@aob.rs

За запослене