Изаберите ваш језик

Вести-News

Астрономска опсерваторија у Београду током посете Кини потписала договор о учешћу у експериментима на Месецу

Представници Астрономске опсерваторије провели су рану јесен у кинеским градовима Хуангсшану и Пекингу, где су узели учешће у низу значајних догађаја из света наука о свемиру и остварили сарадњу од изузетног значаја за нашу земљу са елитним интернационалним институцијама.

На Другој међународној конференцији о истраживању дубоког космоса - Тианду форум (2nd International Deep Space Conference Exploration – Tiandu forum) одржаној у Хуангсшану, проф. др Лука Поповић, директор опсерваторије и њен представник у Кини, потписао је меморандум о сарадњи на постављању експеримената на Месецу са Лабораторијом за истраживање дубоког универзума (Deep Space Exploration Laboratory - DSEL), која је била и овогодишњи организатор конференције.

Потписивање овог документа значајног за Србију је обављено током церемоније отварања конференције, а проф. др Поповић је био један од малобројних привилегованих учесника који су добили ексклузивни позив да на овој конференцији одрже предавање, које је изнео под називом ”Улога квазара (црних рупа) у истраживањима дубоког космоса”.

Током конференције, постигнут је договор између директора Астрономске опсерваторије, проф. др Луке Поповића, заменика директора DSELа, Хуа Жаобина, и директора за међународну сарадњу, Ванга Жаомина, о састанку предвиђеном за октобар, током којег би се утемењили додатни детаљи о научној сарадњи Србије и Кине.

Том приликом, проф. др Поповић је дао и кратак интервју за Глобалну кинеску телевизију, који се може наћи на овом линку.

Куриозитет је било и учешће Опсерваторије на Трећој радионици о Интернационалној лунарној истраживачкој станици (International Lunar Research Station – ILRS), која је била затвореног типа и учешће је било омогућено искључиво по позиву. Овде се уз проф. др Поповића у српској делегацији нашао и Игор Плањанин, инжењер у јединици за Космичка истраживања и технологије на Астрономској опсерваторији.

На радионици је директор Астрономске опсерваторије представио њен рад као научне институције, али и потенцијал српских факултета и института у космичким истраживањима и техннологијама.

У Пекингу је српска делегација учествовала и на састанку у Кинеској академији за космичке технологије (Chinese academy of space technology – CAST), те остварила сарадњу и са њеним одељком, DFH Satellite Co. (DFHSat), који је задужен за израду мањих сателита.

Састанак је отворен презентацијом и дискусијом о тек одобреном билатералном пројекту између Астромске опсерваторије и DFHSat, који је изложио проф. Тиан Тан, руководилац овог пројекта са кинеске стране.

Други састанак је одржан у Националној астрономској опсерваторији Кине, импозантној институцији која упошљава више од 3.000 астронома. Овом приликом, проф. др Поповић је још једном одржао презентацију о Астрономској опсерваторији, њеном раду и значају.

Боравак српске делегације у Кини окончан је дискусијом о сарадњи двају земаља на пројектима о станици на Месецу, као и о могућности учешћа Србије у изради телескопа на Месецу, предвиђеног за посматрање у оптичком и инфрацрвеном домену.

Вести

АОБ лого

Контакт

Астрономска опсерваторија
Волгина 7
11000 Београд, Србија
+381 (0)11 2404 513
contact@aob.rs

Информације о посетама

 

 

За запослене