Изаберите ваш језик

Вести-News

Астрономска опсерваторија у Београду прославила 100 година институционе самосталности

Астрономска опсерваторија прославила је последњег викенда у јуну 100 година институционе самосталности. Том приликом, у просторијама опсерваторије, одржана је конференција током које је, низом тематских предавања, обележен овај важан датум у историји институције.


Конференција „Сто година од институционе самосталности Астрономске опсерваторије“ одржана је у Београду, 27. и 28. јуна 2024. године, у библиотеци Астрономске опсерваторије, на адреси Волгина 7.

На скупу се говорило о историјату ове важне институције, као и свим трансформацијама и развојном путу које је доживела током свог постојања од оснивања, преко изазова ратног периода, па све до доба модерне науке. Повела се реч и о Опсерваторији као амбијенталној целини која спаја науку, архитектуру и природу, о изазовима савремене конзервације њеног комплекса и сада већ култној традицији Дана отворених врата опсерваторије.

Најважнија астрономска институција у Србији, данас већини Београђана позната као разлог због ког читава Звездара носи своје име, Астрономска опсерваторија није одувек била самостална установа. Званично је 1887. године основана као Астрономска и метеоролошка опсерваторија, све док пре једног века, 1924. године, одлуком Савета Филозофског факултета Универзитета у Београду, овим двема наукама није омогућено раздвајање у две посебне катедре и опсерваторије.  

Конференција „Сто година од институционе самосталности Астрономске опсерваторије“ имала је за циљ елаборирање историјских околности у којима су од једне настале две важне научне институције, али и скретање пажње на убрзани развој на пољу астрономије и метерологије који је ово раздвајање проузроковало.

Зборник радова конференције биће штампан након скупа, и доступан ове јесени.

Богато осмишљен, дводневни програм, али и више информација о самој конференцији „Сто година од институционе самосталности Астрономске опсерваторије“, може се наћи на овом линку

Данас, Астрономска опсерваторија представља важну, акредитовану научну институцију која се бави истраживањима из астрономије, астрофизике и сродних наука. Осим просторија и павиљона који се налазе у Београду, на општини Звездара, овој установи припада и Астрономска станица Видојевица, лоцирана на истоименој планини у близини Прокупља.

Поред научног сектора, организованог у научне групе, опсерваторија укључује и две стручно-истраживачке јединице, библиотеку, као и службе општих и правних послова и финансија.

Вести

АОБ лого

Контакт

Астрономска опсерваторија
Волгина 7
11000 Београд, Србија
+381 (0)11 2404 513
contact@aob.rs

За запослене