Изаберите ваш језик

Вести-News

Научно-стручни скуп 6.12.2023. - Истраживање елемената Сунчеве активности помоћу сателитских података

У библиотеци Опсерваторије биће одржан Научно-стручни скуп у среду, 6. децембра, са почетком у 13 часова.

Излагач: Иван Живановић, Астрономска Опсерваторија

Тема: Истраживање елемената Сунчеве активности помоћу сателитских података

Резиме:

У првом делу ћемо представити истраживања брзине диференцијалне ротације магнетних структура малих размера (факуле) на мирном Сунцу. Периоди артефаката p2p су коришћени као мера времена. Дубина супергранулационих ћелија може се дијагностификовати поређењем добијених брзина диференцијалне ротације матнетних структура малих размера са угаоним брзинама ротације које даје хелиосеизмологија.

У другом делу описаћемо рад на успостављању радијалног профила вертикалног магнетног поља у Сунчевим пегама, како за појединачне пеге, тако и за пеге у биполарној групи. Поређење добијених профила показује њихову значајну разлику.

Трећи део посвећен је истраживању природе дисипације Сунчевих пега. У моделу дисипације магнетног поља Сунчеве пеге кроз танак гранични слој струјне цеви требало би да се деси ефекат успоравања брзине дисипације у пегама са малом површином сенке. Овај ефекат потврђују подаци СОХО.

У последњем, четвртом делу, описаћемо феномен засићења ефекта сузбијања конвекције јаким вертикалним магнетним пољем у Сунчевим пегама. Овај ефекат су јавља због ниске температуре у сенци Сунчеве пеге. Пронађена је вредност јачине магнетног поља при којој се јавља ефекат засићења сузбијања конвекције. За истраживање су одабране Сунчеве пеге са јаким вертикалним магнетним пољем. У бакљама магнетно поље је слабије, у њима нема засићења, али се и код њих у истраживању дугопериодичних осцилација открива однос између сјајности и магнетног поља.


Излагање ће бити снимљено и постављено на Youtube канал Астрономске опсерваторије.

Вести

АОБ лого

Контакт

Астрономска опсерваторија
Волгина 7
11000 Београд, Србија
+381 (0)11 2404 513
contact@aob.rs

За запослене