Конференција "300 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА РУЂЕРА БОШКОВИЋА"

Свечана сала САНУ, 26. октобар 2011.

18. маја 2011. године навршило се 300 година од рођења Руђера Бошковића. Тим поводом Одељење за математику, физику и гео-науке Српске академије наука и уметности и Астрономска опсерваторија у Београду организују скуп под називом “300 година од рођења Руђера Бошковића” којим се обележава овај значајни јубилеј и одаје дужно признање научном и уметничком стваралаштву овог значајног човека. Скуп има формат једнодневне конференције са десет позваних предавања еминентних стручњака из земље и иностранства, познавалаца живота и дела Руђера Бошковића.

Руђер Бошковић (Дубровник, 18. 5. 1711. – Милано, 13. 2. 1787.) један је од највећих научника свих времена пореклом из наших крајева. Бавио се физиком, астрономијом и математиком, теологијом и филозофијом, дипломатијом и поезијом, писао је научне расправе, поеме, путописе. Највећи део живота провео је у Италији, Француској и Аустрији. Радио је као професор универзитета у Павији, пројектовао је и изградио Опсерваторију у Брери (Милано) и неко време био њен директор, па затим директор за оптику француске морнарице, итд. Изабран је за дописног члана француске Академије наука, био је члан руске Академије наука и британског Краљевског друштва.

Бошковић је био плодан и разноврстан аутор, који је иза себе оставио значајан и обиман опус. Капитално му је дело “Theoria philosophiae naturalis redacta ad unicam legem virium in natura existentium” у којем је представљена његова теорија динамичког атомизма са бездимензионим честицама као изворима силе. Међу најзначајнија дела могу се убројити и књига из више геодезије Voyage astronomique et geographique, као и обимно петотомно дело Opera pertinentia ad opticam et astronomiam посвећено оптичким инструментима и астрономији.

Овде можете преузети књигу апстраката и постер у пуној величини.


Slika Slika Slika Slika
Slika Slika Slika Slika
Slika Slika Slika Slika
Slika Slika Slika Slika
Slika Slika Slika Slika
Slika Slika Slika Slika
Slika Slika
Poster